Ekosysteemipalvelut – Hyvinvointia luonnon kautta

Tässä blogitekstissä kerron teille, mitä ovat ekosysteemipalvelut ja miksi ne ovat erityisen tärkeitä kaupunkiympäristössä.

Ekosysteemipalveluilla tarkoitetaan kaikkea sitä hyvinvointia, jota ekosysteemit tuottavat ihmisille. Ne vaikuttavat joko suoraan tai välillisesti pärjäämiseemme ja elämämme laatuun. Ekosysteemipalvelut jaetaan tyypillisesti neljään luokkaan: tuotantopalveluihin, säätelypalveluihin, kulttuuripalveluihin ja ylläpitopalveluihin. Tuotantopalveluilla tarkoitetaan ekosysteemien kykyä tuottaa ihmisille esimerkiksi ruokaa, puhdasta vettä, lääkkeitä ja puumateriaalia. Säätelypalvelut vaikuttavat merkittävästi elinolosuhteisiimme mm. ilmaston säätelyn, veden puhdistuksen, tulvien tasauksen säätelyn sekä pohjaveden määrän ja sen laadun säätelyn kautta. Ekosysteemien kulttuuripalvelut taas virkistävät meitä ja tuottavat meille henkistä hyvinvointia. Tässä blogisarjassa onkin jo aiemmin todettu, että luonnon ihmisille tuottamalla hyvinvoinnilla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia koko yhteiskunnalle. Viimeisenä esittelemäni ekosysteemien ylläpitopalvelut pitävät puolestaan yllä maapallon elinvoimaisuutta mm. kasvien yhteyttämiskyvyn, maaperän ravinteiden kierrätyskyvyn sekä uuden maaperän muodostuskyvyn kautta.
Vanhan tammen kohtaaminen piristää ekosysteemin kulttuuripalveluna ja herättää arvostusta asuinympäristöä kohtaan.

Vielä kun tammen oksalta paljastuu nukkuva lehtopöllö, kasvaa ekosysteemin tarjoaman kulttuuripalvelun arvostus entisestään.

Ekosysteemipalveluiden merkitys korostuu etenkin tiiviisti rakennetuilla kaupunkiseuduilla, vaikka niihin ei kaiken kiireen keskellä tule juuri kiinnitettyä huomiota. Esimerkiksi katujen varsien komeat lehmukset ja jalavat vaikuttavat kaupunki-ilman puhtauteen sekä sen lämpötilaan. Lisäksi katu- ja puistopuut viilentävät asuntojemme sisälämpötilaa helteellä sekä auttavat hillitsemään myrskytuulien haittavaikutuksia. Lisäksi kaikki vihreä pinta kaupungeissa auttaa hillitsemään rankkasateiden synnyttämiä suuria vesimassoja, jotka muuten vyöryisivät kaduille. Kaupunkiympäristössä näyttää korostuvan usein hyvin selkeästi tarve ekosysteemien kulttuuripalveluille, sillä ihmiset ovat kaiken kiireen keskellä usein hyvin stressaantuneita. Haluamme rentoutua kaupunkimetsien luontopoluilla tai harrastaa kuntoa kohottavaa liikuntaa esimerkiksi maastopyöräilyn, suunnistuksen tai juoksemisen merkeissä. Meitä kiinnostavat opetusmielessä myös kaupunkimetsät sekä kulttuuriympäristöihin kätkeytyvä historia ihmisen ja luonnon yhteiselosta.
Vanhan rakennuspaikan metsittyneeltä piha-alueella löytynyt pioni kertoo, että ihminen on joskus asunut alueella. Ekosysteemin tarjoama kulttuuripalvelvelu saa minut irtautumaan arjesta, kun pohdin kasvin alkuperää.

Seuraavassa blogitekstissä kerron teille, miten ekosysteemipalvelut voidaan huomioida kaupunkien maankäytön suunnittelussa. Esittelen teille mm. ekosysteemipalveluiden ylläpitoon ja luonnon monimuotoisuusarvojen turvaamiseen pyrkivän vihreäksi infrastruktuuriksi kutsutun strategisen maankäytön suunnittelun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meidän puisto -hanke Espoon Nihtisillassa

Yhteenveto ja palaute asukasvuorovaikutteisesta vieraskasvien torjunnasta Espoossa 2017

Kaavoituksen osallistumis- ja vuorovaikutusmenetelmiin liittyvät ongelmat